sâmbătă, 25 mai 2013


  Or fi vietuitorii Athosului raspunzatori pentru frumusetea neobisnuita a acelor locuri? ... nu stiu, dar, cu camera video nu se poate surprinde asa usor frumusetea complexa a omului  ci doar a locului. 
    Descoperirea frumusetii omului, gandesc eu, are totusi ceva in comun cu filmatul: totul tine de elementul pe care vrem sa focalizam. Cand am in focus ceva anume, celelalte elemente din compunera imaginii devin doar culori care decoreaza ecranul. Cand imi proiectez atentia pe un anumit aspect legat de om, celelalte aspecte pozitive respectiv negative, devin decor. Pe ce focalizez?
     Amintirea acelor locuri vizitate in  pelerinaj o pastrez intr-un fisier video si mai putin in minte, dar amintirea unor oameni pe care i-am cunoscut acolo mi-a ramas adanc intiparita in inima. Monahi (printre care si romani) tineri al caror chip este suficient pentru a comunica ceva despre o alta lume...o lume pe care, spun unii pe care eu ii cred, daca nu o aflam in noi, nici un loc de pe lumea asta nu ne-o va putea arata. Dar sa nu privesc prea departe: am avut parte de un grup cum nu am sperat, poate, nici unul dintre noi. Toti unul si unul (mai putin eu ), oameni cu o mare capacitate de jertfire, tineri la varsta a treia fara pic de viclenie sau rautate (care, cel putin uneori, vin la pachet odata cu viata ... nu mai vorbesc despre faptul ca le mai si inmultim, deci, ca om, te astepti sa le gasesti si la altii). Sa-i rasplateasca Dumnezeu, iar eu nu raman decat sa ma intreb in continuare: cand intalnesc un sfant, oare il recunosc?
Vizionare placuta!


Pelerinaj Athos 2013 from Ghiata Stefan on Vimeo.
 Alegeti vizionare HD si veti ajunge pe Vimeo de unde puteti descarca filmul si in varianta lui originala, putin mai buna decat HD. Daca ati incercat toate variantele si totusi nu va place cum se vede, o solutie ar fi sa va dati vreo 4 metri mai departe de monitor.
Reacții:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu